ERP-implementatie valkuilen

Iedere ondernemer die een ERP-pakket implementeert, krijgt te maken met valkuilen. In het bezit zijn van het perfecte ERP-pakket biedt niet direct garanties voor een optimaal en gewenst bedrijfsproces. Wat zijn de valkuilen voor jou als ondernemer bij de implementatie van een ERP? Kansen en verbeteringen liggen voor het oprapen, alleen moet je ze wel kunnen én willen zien. Meer dan 60% van de implementatieprojecten van ERP-pakketten mislukken.

Het implementeren van een ERP-pakket is moeilijk omdat het heel omvangrijk is en je een goede kijk op je bedrijfsprocessen moet hebben. Weet jij en durf jij als ondernemer de vinger wel op de zere plek te leggen? Goed bezig! Lukt het niet? Dan gaan wij graag met jou in gesprek!

Alvast een voorsprong opdoen?
Lees ons blog over ERP-implementatie valkuilen en waar je rekening mee moet houden bij het implementeren

Ga vrijblijvend met ons in gesprek

Landingspagina formulier

Voortraject ERP: gebruikers, te weinig tijd en te traditioneel

Er gaat genoeg mis bij het implementeren van een ERP. Wij gaan dieper in op de meest voorkomende ERP-implementatie valkuilen in het voortraject. In veel gevallen worden de wensen en eisen van de eindgebruikers niet goed in overweging genomen. Een succesvol ERP-systeem werkt alleen door menselijke input. De valkuil tijdens het implementeren is dat eindgebruikers niet weten om te gaan met het ERP-systeem waardoor er fouten ontstaan die op voorhand niet waren gecalculeerd.

Twee andere grote valkuilen bij het implementeren van ERP zijn (1) dat er te weinig tijd wordt genomen voor het selecteren en dat (2) daarom vaak wordt gekozen voor te traditionelere ERP-pakketten. Er wordt te simpel gedacht: “.. er gaan dingen niet goed, we hebben snel een goed ERP pakket nodig”. De eerste de beste basispakket die voor algemene bedrijven opgaan wordt gekozen. Dit komt mede doordat de tijd ontbreekt om goed in kaart te brengen welk ERP-pakket er nodig is voor jouw als ondernemer in een specifieke branche. Kortom; in het voortraject zijn er veel voorkomende ERP-implementatie valkuilen.

Probleemanalyse
Projectmanagement
Coaching / begeleiding
Opleiding
Interim Management

ERP-implementatie valkuilen op langere termijn

Zojuist beschreven wij wat de ERP-implementatie valkuilen zijn in het voortraject. Ook op langere termijn zijn er veel voorkomende fouten. Blijf managen ná het implementeren van ERP en durf problemen te adresseren. Je hebt het geselecteerd en met succes geïmplementeerd. Maar is het nog steeds een succes op langere termijn? Zorg tijdens het implementeren voor langer termijnvisie. Hoe ondersteunt ERP je doelstellingen en hoe zorg je er samen met je personeel voor dat over 2 jaar je ERP-pakket nog steeds een succes is?

In het voortraject zijn de doelstellingen en afspraken met de eindgebruikers nog helder en overzichtelijk. De valkuil ligt in het niet nakomen van de afspraken op langer termijn. Tip: laat eindgebruikers met een ERP voorbeeld zien welke voordelen het voor hen biedt. Geef de gebruikers inzicht in het resultaat van de implementatie. Creëer draagvlak op de werkvloer en zet met elkaar de schouders eronder om ERP binnen jouw organisatie naar een stabiel niveau te tillen.

Een bevestiging nodig om te achterhalen of jouw implementatie van ERP valkuilen heeft? Wij zeggen: ga eens met ons in gesprek en kom er achter waar kansen en simpele verbeteringen voor het oprapen liggen.

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek