Op weg met uw beheer

Auteur:
Frank Westervoorde
Leestijd: 7 min.
Geplaatst op 4 april 2018
Terug naar overzicht

Eindelijk; uw ERP-systeem is geïmplementeerd en wordt volop gebruikt. Nu denkt u rustig achterover te kunnen leunen. Bij voorbaat onze excuses voor het slechte nieuws: dat kan zeker niet. Uw organisatie verandert immers continu en daardoor moet de ondersteunende software met u mee veranderen. U zorgt hiervoor door het beheer goed ingeregeld te hebben, al vanaf de implementatiefase! Maar hoe ziet het beheer er eigenlijk uit en hoe pakt u het op? Wij helpen u graag op weg.

Eenheid van data

Globaal gezien zijn er drie vormen van beheer te onderscheiden. Dat wat het dichtste bij gebruikersorganisatie staat, is het beheer van de gegevens in uw organisatie. Hierbij gaat het vooral om de eenheid van de gegevens door alle processen heen. Voorbeelden, artikelgegevens, stuklijsten, verkoopprijzen, etc. U hoort het al: allemaal gegevens die het hart vormen van uw organisatie. Daarom is het ook cruciaal dat het beheer ervan centraal wordt belegd met goede afspraken voor de uitvoering.

Voorkom Eilandjesautomatisering

Functioneel beheer dient ervoor te zorgen dat het ERP-systeem op de juiste manier gebruikt wordt. Leveranciers van ERP-systemen voegen regelmatig, via nieuwe versies, functionaliteiten toe. Helaas laten veel ondernemers deze nieuwe functies links liggen omdat zij A: niet op de hoogte zijn ervan of B: ze durven er niet mee te werken (veranderen is altijd lastig). Zonde, want wat gebeurt er vaak in zo’n situatie? Juist, u zoekt andere oplossingen, in bijvoorbeeld Excel, met als gevolg: eilandjesautomatisering. Daardoor wordt de kracht van het ERP-systeem niet gebruikt.

Bezint eer gij begint

Dan is er ook nog het technisch beheer. Zijn uw data veilig opgeslagen? Worden er dagelijks back-ups gemaakt? Welke keuzes maakt u hierin? Kiest u voor werken op de server of in de Cloud? Allemaal vraagstukken waar ondernemers weinig bij stilstaan. Overall missen zij een stuk bewustwording. Hoe zit dat in uw situatie? Sta gerust eens wat vaker bewust stil bij uw beheer. Dat wil niet zeggen dat u alles zelf moet doen, maar bezint eer gij begint.

Bent u benieuwd naar hoe uw beheer ervoor staat?
Kijk dan eens naar onze APK voor ERP-systemen en download de Whitepaper!

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek