Zo verloopt de samenwerking vlot

Auteur:
Peter Lassche
Leestijd: 4 min.
Geplaatst op 5 februari 2018
Terug naar overzicht

In de zorg, maar ook in andere sectoren, zien wij het vaak: organisaties die gaan samenwerken op bepaalde gebieden of zelfs volledig gaan fuseren. In veel gevallen gaat het om zeer uitdagende trajecten, zeker als het aankomt op het integreren van processen, informatie en systemen. Hoe je dit proces vlot laat verlopen? Wij lichten een tipje van de sluier op…

Dit soort veranderingstrajecten, want daar gaat het om, vergen veel van organisaties. Het normale werk gaat gewoon door, maar daarnaast wordt veel inzet gevraagd in projectvorm. Hoe zijn beide met elkaar te combineren? Hoe kunnen alle taken efficiënt worden uitgevoerd? Het vereist in ieder geval een flexibele aanpak en intensieve projectbegeleiding.

Oogkleppen af

Veel organisaties werken al jaren volgens eenzelfde soort stramien. Mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren en houden niet van veranderingen. Maar toch, een fusie of samenwerking is het moment om alles eens goed op te schudden. Wat zijn de doelen die bereikt moeten worden? Neem de tijd om de gewenste werkwijze te bepalen, want daar is nu het moment voor. Zet de oogkleppen af en sta open voor andere werkwijzen die geboden worden. Veranderingen zorgen ervoor dat organisaties flexibeler en volwassener worden.

Nieuwe taken, nieuwe competenties

Een veranderende organisatie heeft zijn weerslag op de taken en functies. Die veranderen vaak inhoudelijk. Bestaande rollen bewegen naar een nieuwe situatie. Nieuwe competenties en skills moeten worden aangeleerd. Is dit erg? Welnee. In het begin van zo’n nieuwe situatie leidt het wellicht tot weerstand, maar uiteindelijk vinden mensen het leuk om nieuwe dingen te leren. Ze maken de nieuwe rol ‘eigen’ en dat wekt vertrouwen. Kortom; een veranderingstraject verloopt vlot wanneer er flexibiliteit is, mensen openstaan voor verandering en er ruimte is voor ontwikkeling en opleiding. Zo werk je samen aan de toekomst.

Meer weten over slim samenwerken aan de toekomst? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek