Zo maak ik de juiste keuze bij de aanschaf van een ERP-pakket!

Auteur:
Frank Westervoorde
Leestijd: 5 min.
Geplaatst op 15 oktober 2018
Terug naar overzicht

Er zijn nogal wat ERP-systemen. Allemaal helpen ze met de optimalisatie van je bedrijfsprocessen. Maar let op! Er zijn zoveel aanbieders en varianten, dat je voor je het weet door alle ERP-bomen het bos niet meer ziet. Hoe maak je de juiste keuze bij de aanschaf van jouw ERP-pakket?

De kracht van een ERP-systeem is dat het integrale functionaliteit biedt voor al je processen, vanaf de eerste contacten met klanten tot en met de facturatie van uw geleverde product. Tegenwoordig zijn zelfs de systemen van je toeleverancier en klanten digitaal te integreren. Dat maakt het zeer efficiënt met minder kans op fouten, want alle bedrijfsprocessen zijn met elkaar verbonden en alle informatie is voor iedereen beschikbaar. Zo’n systeem wil elk bedrijf wel, maar hoe kies je het juiste pakket?

Er zijn veel leveranciers die ERP-software leveren, maar de één is de andere niet. De verschillen hebben onder andere te maken met het type product en de markt waar de leverancier zich op richt. Waar de één de focus legt op bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie met een voorraad gestuurde productie, zal de ander gespecialiseerd zijn op klantorder gerichte productie binnen metaalbedrijven. Hoe vind je nu de leverancier die voor jouw situatie het beste is?

Kijk wat voor jouw processen belangrijk is

Het doel moet zijn dat je de volledige potentie van het gekozen ERP-systeem benut. Verkopers kunnen je alles wijsmaken, maar voor je het weet, zit je met een pakket opgescheept dat niet passend is bij jouw bedrijfsprocessen. Voordat je tot de selectie van een ERP-systeem overgaat, is het daarom van wezenlijk belang om eerst te doorgronden hoe je processen precies lopen en welke informatie hierbij belangrijk is om te kunnen sturen. Moet je snel reageren op een klantvraag? Wil je sturen op doorlooptijd? Deze verkenning als voortraject is essentieel, want elk proces vraagt om eigen informatie en ‘alarmbellen’ en daarmee specifieke functionaliteit. Vergelijk het met de aanschaf van een auto. Waarom zou je een Ferrari kopen als je nooit op de snelweg rijdt?

Zet leveranciers aan het werk!

Hierna ga je ‘de boer op’. Doe onderzoek naar leveranciers met de voor jou harde eisen waar het pakket aan moet voldoen. Het levert een lijstje op met potentiële leveranciers. Zet hen aan het werk met jouw eisen- en wensenlijst en laat ze aantonen dat ze daaraan kunnen voldoen. Zowel op schrift, via het geven van meerdere demo’s en, erg belangrijk, het bezoeken van referentieadressen. Zo ervaar je de werking van een pakket in een ‘live’ omgeving. Daarna volgt de beslissing pas. Vergeet bij je afweging niet de mate van support te betrekken.

Klaar voor de toekomst?

BeeBold is pakketonafhankelijk en kan je volgens een vaste methodiek adviseren en begeleiden in dit traject. Wij kennen de markt en weten ook hoe een pakket en leverancier zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Want wat heb je aan een ERP-pakket, dat niet meer wordt ondersteund en daarmee niet klaar is voor de toekomst?

Meer weten over wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek