Werken in de cloud? Bezint eer gij begint

Auteur:
Frank Westervoorde
Leestijd: 5 min.
Geplaatst op 23 juli 2018
Terug naar overzicht

De leveranciers van Cloud computing beloven ons gouden bergen; flexibiliteit in capaciteit, eenvoudiger beheer en transparante kosten. Toch zijn er ook nadelen te noemen. Zonde en oneerlijk dat u daar nooit van hoort, vinden wij. Daarom voor u, naast alle voordelen, ook eerlijke redenen om de cloud te mijden. Of in ieder geval om een weloverwogen besluit te nemen.

Afhankelijk van de leverancier

Maar wat betekent dat nou precies, dit containerbegrip ‘de cloud’? Eenvoudig gezegd gaat het om velerlei diensten die online aangeboden worden. Variërend van opslagcapaciteit, het bekijken van films tot aan het gebruik van ERP-systemen. Over dit laatste voorbeeld willen we het graag hebben. Een nadeel aan het gebruik van een centraal ERP-systeem is dat u afhankelijk bent van deze leverancier, een derde partij. Wat nu als die partij failliet gaat? Zal de applicatie dan beschikbaar blijven? Welke update strategie hanteert de leverancier en wat is de technische betrouwbaarheid van de applicatie? Veelal zaken waar u niet direct grip op heeft.

Uw netwerkverbinding

Werkt u in de cloud, dan bent u afhankelijk van uw netwerkverbinding naar die cloud-toepassing. Hoe snel en betrouwbaar is deze? Heeft u een verbinding die u deelt met andere klanten met een bepaalde overboekingsfactor? Is de verbinding redundant uitgevoerd? Het komt natuurlijk niet iedere dag voor dat een kabel uit de grond wordt getrokken, maar uitgesloten kan het zeker niet worden. Allemaal technische onderwerpen die, als ze niet goed ingericht zijn, het werken met de cloud-toepassing moeilijk of onmogelijk kunnen maken. Daar zit u als ondernemer uiteraard niet op te wachten.

Waar staat uw data?

In sommige bedrijfstakken is het verplicht de data in Europa of zelfs in het eigen land opgeslagen te hebben. Bij niet alle cloud leveranciers is dat echter even duidelijk. Vraag dat expliciet. Ook wat er met uw data gebeurt mocht de leverancier omvallen of als u ervoor kiest andere software te gaan gebruiken. Centrale vraag hierin die beantwoord moet worden is wie de eigenaar van de data is.

Transparant advies

Of wij u adviseren de cloud dan maar te mijden? Welnee, wij zeggen enkel; bezint eer u begint. Graag wegen wij met u, eerlijk en transparant, alle voor- en nadelen af. Schakel ons gerust in voor die hulp. Wij staan voor u klaar.

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek