Smart Industry: waar begin je en hoe krijg je je organisatie mee?

Auteur:
Frank Westervoorde
Leestijd: 4 min.
Geplaatst op 18 december 2018
Terug naar overzicht

Smart Industry, je kunt er niet meer omheen. Iedereen wil natuurlijk slimmer, efficiënter en doeltreffender werken, maar waar begin je? En hoe krijg je je organisatie mee in deze digitale transitie?

Smart Industry komt er in het kort op neer dat je de productie- en de informatietechnologie aan elkaar koppelt om efficiënter te werken. Het is een heel breed begrip met nagenoeg onbegrensde mogelijkheden. Daarin schuilt het gevaar, je kan onmogelijk alles in één keer doen.

 Koppel de inzet van Smart Industry aan de doelstelling van je organisatie.

Focus

Is dat efficiencyverbetering, lagere kosten of een honderd procent foutloos productieproces? Door deze duidelijke focus zet je Smart Industry in op die punten die voor jou belangrijk zijn.

Is dit duidelijk, dan is het zaak om je organisatie in deze verandering mee te nemen. Met dergelijke technologische ontwikkelingen, is het altijd de kunst om de kennis die de mensen hebben van het productieproces te gebruiken. Je mensen werken immers al jaren achter de machines en kennen de processen het beste, weten hoe materiaal reageert op bepaalde bewerkingen en hoe het product er uiteindelijk uit moet zien. Koppel die kennis dus aan de ICT-technologische ontwikkelingen.

Uiteraard is het kostenaspect belangrijk, wegen de kosten op tegen de baten. Je investeringscapaciteit bepaalt uiteindelijk het tempo en de planning.

De invulling van het werk zal anders worden.

Van verwerker tot operator

Door de inzet van Smart Industry worden processen en machine meer geïntegreerd. Taken worden geautomatiseerd, waardoor mensen niet per se minder werk, maar vooral ander werk krijgen. De rol van machinaal verwerker evolueert naar die van operator achter een computerpaneel. Vergelijk het met het werken in een laboratorium. Vroeger gebeurde nagenoeg alles handmatig, terwijl er tegenwoordig aan een reageerbuisje geen mensenhand te pas komt. Productieprocessen in de metaalindustrie kennen dankzij Smart Industry dezelfde omslag. De meeste bewerkingen zijn geautomatiseerd en aan het eind van de band rolt er een schitterend eindproduct af.

Stapje voor stapje

Neem je medewerkers mee in dit proces. Leid ze op en laat ze de voordelen zien. Dat gaat echt niet van de ene op de andere dag, elke verandering kost tijd. Zeker bij dit soort functies waarbij mensen jarenlang op dezelfde manier hebben gewerkt. Voordat je als bedrijf volledig bent ingericht volgens Smart Industry, ben je jaren bezig. Zo zet je bij de overgang naar Smart Industry telkens kleine stappen voorwaarts om je doelstelling te bereiken.

BeeBold heeft veel ervaring met de overstap naar Smart Industry. Heb jij ook plannen in die richting? Dan denken we graag met je mee!

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek