Kies voor pragmatisch projectmanagement

Auteur:
Frank Westervoorde
Leestijd: 5 min.
Geplaatst op 4 juni 2018
Terug naar overzicht

Projectmanagement is een vak dat al jaren bestaat en waarover bibliotheken zijn volgeschreven met tal van theorieën. Maar ondanks al deze beschikbare kennis zien we dat projecten vaak vastlopen of niet alle doelen behalen. Sommige zelfs met een dusdanige impact dat bedrijven omvallen. Sla de media er maar op na en u treft diverse voorbeelden aan. Hoe kunt u dit soort situaties voorkomen? Nou, door in ieder geval te starten met een pragmatische projectaanpak.

De theorieën

Zoals eerder aangegeven bestaan er tal van oude en nieuwe technieken, met verschillende aandachtsgebieden, om projecten te managen. Allemaal in meer of mindere mate geschikt om als handleiding te dienen voor uw projectmanagement. In het woord ‘handleiding’ zit nu precies de essentie van het verhaal. De theorieën beschrijven voor elke situatie in het project wat te doen, welk formulier gebruikt moet worden en wie moet accorderen. Als u dit klakkeloos gaat hanteren, krijgt u 1 garantie: bureaucratie. Het is de kunst om uit al die theorieën, die projectstappen de aanpak te kiezen die voor u werkbaar is.

De rechtvaardiging

Ongeacht welke theorie u kiest, zal de volgende vraag gedurende de hele projectduur altijd beantwoord moeten kunnen worden: ‘Waarom doet u het project?’ Dit is de basis van elk project en als deze vraag niet concreet beantwoord kan worden, dan kan een project niet gestart worden. Hetzelfde geldt voor lopende projecten. Teveel zien wij, zeker bij langdurige projecten, dat de scope uit beeld raakt, hetgeen onherroepelijk leidt tot discussie. Met als mogelijke gevolgen, te hoge kosten, langere doorlooptijden, vastgelopen projecten.

Een vak apart

Het leiden van een project valt of staat met kennis en ervaring. Het is een vak apart met de bijbehorende competenties. Vaak wijzen organisaties een intern iemand aan, meestal een lijnmanager, die het project er ‘wel even bij doet’. Uiteraard kan dit werken, maar wij zien ook genoeg andere voorbeelden. Een lijnmanager stuurt, per definitie, een afdeling anders aan dan een projectmanager een project. De vraag is of iemand beide stijlen van management kan hanteren. Daarnaast is het aspect tijd ook niet onbelangrijk. Projectmanagement kost tijd en over het algemeen zijn mensen al druk genoeg. Een typische kwestie van ‘Pennywise pound foolish’? Een pragmatische projectmanager levert uw organisatie geld op.

Wilt u meer weten over pragmatisch projectmanagement? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar.

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek