De Excel-goeroe: wie kent hem niet?

Auteur:
Frank Westervoorde
Leestijd: 4 min.
Geplaatst op 5 maart 2018
Terug naar overzicht

Veel bedrijven gebruiken al jarenlang een ERP pakket. Dit systeem zou een inzicht in uw bedrijf moeten geven en ondersteuning aan de bedrijfsprocessen. Maar helaas zien we vaak dat niet alle functionaliteit (op de juiste wijze) gebruikt wordt, vaak door onwetendheid over de mogelijkheden. Wat zien we dan wel? Excel dat, naast het ERP-systeem, gebruikt wordt om lijstjes bij te houden of zelfs om planningen te maken. “We kennen het ERP pakket niet goed.” en “In Excel kan het makkelijk en snel gedaan worden.” zijn veel gehoorde opmerkingen. Onnodig en niet zo slim.

Maak kennis met…

Ieder bedrijf kent er tenminste één, u waarschijnlijk ook: de Excel-goeroe. Deze werknemer maakte zich Excel volledig eigen. Alles houdt hij in lijstje bij. Handig voor nu, niet voor later. Want valt deze persoon weg, dan valt ook alle kennis en documentatie in het niet. Waarom blijven we naast een ERP-systeem vaak ook nog trouw aan Excel? Waarom bouwen we onnodig ERP-functies na in Excel? Is dat niet dubbelop, behoorlijk inefficiënt en onoverzichtelijk?

Wat de boer niet kent…

Veel van uw medewerkers zijn niet of onvoldoende op de hoogte van alle functionaliteiten van een ERP-systeem. En wat de boer niet kent… juist ja. Het blijft verleidelijk om even snel dat Excel-tabelletje op te zetten, maar daarmee creëert men slechts eilandjesautomatisering. Aparte gegevens in aparte lijstjes in aparte mappen; niemand weet meer waar hij data zoeken moet. Er ontbreekt overzicht en inzicht.

De voordelen van integratie

Excel integreert processen niet, een ERP-systeem wel. Op het moment dat u in het ERP-systeem een inkooporder toevoegt, heeft u de prijzen van uw leverancier helder, u weet wat het mag kosten, u weet hoeveel er binnen moet komen, op het moment dat het binnenkomt wordt een factuur klaargezet en u kunt aftekenen. Integratie, overzicht, inzicht en bovenal: gemak.

Blijft u nog steeds trouw aan Excel? Wilt u meer weten over de voordelen of implementatie van een ERP-systeem? Neem dan gerust contact met ons op.

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek