Blijf niet achter, stap in de Smart Industry!

Auteur:
Peter Lassche
Leestijd: 5 min.
Geplaatst op 26 november 2018
Terug naar overzicht

Smart Industry is een term die je steeds vaker hoort. Het wordt ook wel Industry 4.0 genoemd, de vierde industriële revolutie. We zitten er middenin. Technologische ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en gegevensverwerking worden ingezet om processen slimmer, efficiënter en doeltreffender te laten verlopen. Daarmee is het met recht een volgende stap in de industriële geschiedenis.

Van stoom naar digitale integratie

Elke industriële revolutie is ingrijpend. De eerste (1784) stond voor de overgang van handmatig naar machinaal vervaardigde goederen door middel van stoommachines. De tweede (1860) zorgde met de komst van elektriciteit en andere nieuwe technologieën voor een extra versnelling van de industriële ontwikkeling. De derde startte in de jaren zeventig van de vorige eeuw met de komst van de informatietechnologie. Het ging daarmee van stoom, via massaproductie naar automatisering.

In 2012 voorspelden de Duitsers een vierde industriële revolutie die in het teken staat van integratie. Het is een nieuwe manier van denken, waarin op een vernieuwende en innovatieve manier gekeken wordt naar processen in de productie en logistiek. Het verandert onze werkplek drastisch. Smart Industry verandert een fabriek in een ‘smart factory’. Machines worden met elkaar verbonden. Door slim om te gaan met data worden doorlooptijden verkort en foutmarges verkleind. Smart Industry is, in andere woorden, de ‘Internet of Things’ voor de productiekant.

Klantspecifieke massaproductie

In de Smart Industry vindt er communicatie plaats tussen slimme producten en de slimme machines die deze producten maken. Op deze manier kunnen de machines zelf de productie monitoren en bepalen hoeveel en op welke snelheid er geproduceerd wordt. Er vindt horizontale en verticale integratie plaats. Horizontale integratie betreft het digitaliseren van orderprocessen, zoals offertes en facturering. Verticale integratie betreft de integratie van informatiestromen van de werkvloer tot aan de directiekamer. Het zorgt er bij elkaar voor dat we meer voorspellend, efficiënter, goedkoper en flexibeler kunnen werken. Kortom; we begeven ons naar een klantspecifieke massaproductie.

Net als in de eerste industriële revolutie, loopt Nederland ook bij deze industriële revolutie behoorlijk achter. We zijn een digitale beginner en nog terughoudend in het benutten van de nieuwe kansen. Met name in Azië lopen ze op dit vlak voorop. Dat is gevaarlijk. Voor je het weet ben je niet meer in staat de opgelopen achterstand in te halen.

Kom in actie!

Kom dus snel in actie. Veel informatie en processen zijn al volledig digitaal te integreren, waardoor machines letterlijk met elkaar kunnen communiceren. Dat zorgt voor veel gemak, minder onnodige voorraden en een kleinere kans op fouten. Dat wil jij toch ook?

Zo ja, lees dan ons volgende blog. Daarin beschrijven we hoe je de overgang naar Smart Industry het beste kunt insteken.

Stel je vraag

Facebook Linkedin
Plan een vrijblijvend gesprek.

Gratis gesprek